Çocuk Felci Tedavisi
Ülkemizdeki aşı programının en önemli parçası “çocuk felci” aşısıdır, bu sayede milyonlarca çocuk felç geçirmekten kurtulmuş, kalıcı sakatlıklar önlenebilmiştir. Ancak ülkemize aşılanmadan gelen büyük bir göç dalgası, polio denilen aşılarla korunduğumuz virüsün değil başka virüslerle ( enterovirüs, ebstein-bar virüsü vs) oluşan ani felçlere sebep olabilmektedir.
Bazen olay bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlayıp önce şiddetli ağrı peşinden özellikle omuz çevresi kaslarında hareket ksıtlılığı/yokluğu ile kendini gösteren felçlerle kendini gösteren Guillan Barre sendromu benzeri bir tablodur.
Tutulum omurilik düzeyinde ( MR la tutulum görülebilir) ve periferik sinir devamlılığı olan lezyonlardır. EMG de denervasyon potansiyelleri görülür, tutulum eğer diyafram kasının siniri olan frenik sinir veya C4 kökü ilgilendiriyor ise yoğun bakım desteği gerektiren ve hayatı tehdit eden solunum felçleri olabilir. Erken dönemde deneyimli pediatristler, nörologlar sebep olan viral yapıyı izole edemeseler de , IVIG denilen immün sistem desteğine ve bazen de steroid tedavisine başlarlar, bazen tablo gerilese de : kolunu kaldıramayan, elini ağzına götüremeyen hastalar görülebilir.
Bu kritik süreçte ve artık ilaç tedavisi ile daha fazla iyilrşmenin olmadığının anlaşıldığında (olayın başından 3-6 ay sonra) devreye periferik sinir cerrahları girmelidir. Bunun nedeni kaslar atrofiye gitmeden kasları sağlam olan sinirlerle tekrar canlandırılacak olması ve ancak zamana karşı bir yarışın da devam etmesidir.
Omuzu , kolu kaldırması, eline ağzına götürmesi için yapılan sinir transferlerinden 6-12 ay sonra bu fonksiyonları tekrar kazandırma şansı bulunmaktadır.
SİNİR TRANSFERİ TEDAVİSİ SONRASI ELİNİ AĞZINA GÖTÜREBİLEN POLİYO BENZERİ FELÇLİ ÇOCUK