Doğum Felci Çocukları Olan Ailelerin Psikolojik Olarak Desteklenmesi
Çocukları doğum felci olan ailelerin, doğumu yaptıran sağlık personeline (çoğunlukla kadın & doğum hekimi, bazen ebe) sağlık kuruluşuna ama nerede ise tüm sağlık camiasına tepkili olduklarını gözlemledik.
Bu durum çok mutlu bir olay olan doğumun bir anda kabusa dönüşmesi, çocuğun durumunun aileden saklanması ya da “geçer geçer” diye geçiştirilmesi, daha sonraki zamanlarda da çocuğun ailesinin doğru yönlendirilmemesi neticesinde oluşmaktaydı.
Çocuğun bizim tarafından yapılan ilk konsültasyonu, durumun bir anda düzelmeyecek, yıllar boyu sürebilecek cerrahi ve fizik tedavi gerektirecek olması aileleri şoka uğratacak gelişmeler oldu.
Evdeki bu olumsuz ve mutsuz tablo, öncelikle anneyi ve ondan ötürü de çocuğu olumsuz şekilde etkilemekte, çocuğun arkadaşları ile iletişimini ve okul başarısını bozmaktaydı.
Bu nedenle ailelerle birlikte bir proje yürütmeye karar verdik.
PROJENİN ADI: Brakial Pleksus Paralizili Çocukların ve Ailelerinin Ruhsal Durumlarının Değerlendirilmesi
PROJENİN AMACI: Çocuk ve ebeveynlerle yapılan görüşmeler doğrultusunda elde edilen verilere göre;
1- Mevcut sorunların azaltılmasına yönelik müdahalelerde bulunmak (ilaç tedavisi, aile terapisi, oyun terapisi vs.)
2- İhtiyaçları doğrultusunda rehberlik ve danışmanlık yapmak
3-Bilgi gereksinimleri doğrultusunda eğitim programları düzenlemek (Çocuklarla iletişim ve ilişkiler, stresle başa çıkma vs.)
PROJEDEKİ HASTA GRUBU: Nisan 2007 tarihlinden itibaren her hafta Salı günü Plastik El Cerrahisi Polikliniğine tedavi için gelen brakial pleksus parazili çocuk hastalar ve aileleri
PROJE KOORDİNATÖRÜ: Prof. Dr. Atakan Aydın (Plastik ve Rekonstrüktif Anabilim Dalı)
PROJENİN ÇOCUCK RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALINDAKİ YÜRÜTÜCÜLERİ:
- Doç. Dr. Behiye Alyanak
- Dr. Hem. Leman Kutlu
- Hem. Canan Kabasakal
- Pedegog Nalan
- Hem. Mehtap Duman
- Hem. Huri Yılmaz
Sonuçta benzer durumda olan ailelerin bir araya gelerek sorunların paylaşımı, tedavide karşılaşılan güçlüklerin nasıl aşılacağı, çocuğun bu durumdan olumsuz etkilenmemesi yapılması gerekenler ile ilgili çok olumlu bir çalışma gerçekleştirdik.
İnsanın sadece sinirden, kastan, kemikten oluşmadığı; kendi psikolojisinin de düzgün olması gerektiği, bu ailelerin kalp kırgınlıklarının empati yapabilen insanlar tarafından dinlenilmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıktı.