Siyatik Sinir Enjeksiyon Yaralanmaları
Her gün sağlık kuruluşlarında binlerce enjeksiyon yapılmaktadır. Antibiyotikler, ağrı kesiciler damar yolundan veya kas içi uygulama ile hastalara verilmektedir. Kas içi uygulamanın başlıca yeri kişinin kaba eti, tıp ismi ile “gluteal” bölgedir. Tüm sağlık personeline doktor olsun, hemşire olsun, acil tıp teknisyeni olsun; eğitimleri sırasında gluteal bölgede nerenin risksiz alan olduğu ve nereye iğneyi batırması gerektiği öğretilir.
Ancak istenmeden de olsa (enjeksiyon yapılan kişinin zayıf, ince yapısı, bir takım anatomik varyasyonlar veya uygulayıcının uygulama yerini farklı seçmesi vs.) kaba ete yapılan enjeksiyon kasın altındaki vücudumuzun en kalın siniri olan “siyatik siniri” etkiler.
Hasta bunu enjeksiyon yapıldığı andaki müthiş bir ağrı ve elektrik çarpma hissi, sonrasında da ayağın üzerine basamayacak kadar ağrı ve hareket kısıtlılığı olarak tarif eder. Genellikle olayın sıcaklığı ile kişinin gösterdiği anlık reaksiyon “canın da çok tatlıymış, geçer şimdi” ifadeleri ile geçiştirilse de sonradan oluşan ağrı ve hareket kısıtlılığı (genellikle ayağını yukarı kaldıramama, parmak ucunun yürürken takılması) hasta ve sağlık personeli/kuruluşu arasında sürtüşmelere neden olur.
Peki siyatik sinir nasıl etkilenir? İki tür etkilenme şekli vardır 1) Enjektörün iğnesinin siniri direk zedelemesi, veya daha sık gördüğümüz 2) Sinir yakınına verilen maddenin oluşturduğu kimyasal reaksiyon ile sinirin etrafında irritan (rahatsız edici) bir bağ dokusu oluşturması, sinirin kaygan olması gereken yerde etrafa yapışması ve hastanın nasıl ağrısız duracağını bilemeden kendini oradan oraya atması.
Peki ne olduğunu bize ultrason, MR söyleyebilir mi? Kısa cevap hayır, müphem bir şeyler görülür ama sinire şu olmuş vs denemez, peki en erken 3 hafta sonra anlamlı bir sonuç verecek olan EMG (Elektromyografinin) faydası olur mu? Zaten olan olduktan sonra bize müphem bir şeyler söyleyebilir.
Peki ne yapılmalıdır, hastaya minimum zarar verecek ve iz bırakacak şekilde (endoskopik veya açık ameliyat ile) sinirin yaralandığı yere bakılmalıdır. Eğer gecikilir ise fizik tedavi ile ne kazanılabilinir ise ona razı olunacaktır, ya da geç dönemde hasta hala ayağını kaldıramıyor ise tendon transferi uygulanacaktır.
GALERİ: ENDOSKOPİK OLARAK ERKEN DÖNEMDE SİYATİK SİNİRE MÜDAHALE EDİLMİŞ HASTANIN, OPERASYONDAN SONRA AYAĞINI KALDIRABİLDİĞİ GÖRÜLÜYOR.