Yüz kaslarının koordineli çalışması, ağız kapanışı, burun hava yolunun açık tutulması, anlaşılabilir konuşma, göz kapaklarının kapanması “Fasyal sinir” sayesinde olmaktadır.
Yüz felci doğumsal veya sonradan oluşan (travma, tümör vs) şekillerde olabilir. Tedavinin planlamasında hastanın beklentileri göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı hastalar için istirahat halindeki simetri, fonksiyondan daha önemlidir. Yaşlılar kaş düşüklüğü, yüzün yumuşak dokularının sarkması ve alt göz kapağı sarkıklığı , görünümden daha önemlidir.
Cerrahi tedavi yöntemleri, hastanın yaşı, felcin süresi, yüzün kasları ve yumuşak dokuların durumu, mevcut kas veya sinir donör alanlarının varlığı dikkate alınması gereken noktalardır.
Kaş düşüklüğünün düzeltilmesi için üç temel yöntem mevcuttur: doku eksizyonu ile kaş kaldırma, statik askı ile ve endoskopik kaş kaldırma.
Üst göz kapağının kapatılması için tercih edilen yöntemler altın implant, temporal kas faysa transpozisyonu ve tarsorafidir.
Alt göz kapağındaki sarkmanın düzeltilmesi için kullanılan yöntemler; statik tendon askısı, lateral kantoplasti, kapak küçültme, temporal kas transpozisyonu, kıkırdak greftidir.
Üst dudak ve gülümsemenin onarımı için olay erken dönemde ise sinir transferleri, daha geç dönemde ise serbest veya pediküllü kas transferleri veya statik askılama yapılabilir.
Alt dudaktaki sorun, ağız köşesini indirememe, dışa kaymış ve everte olmuş alt dudaktır. Bunun için sinir transferleri veya doku rezeksiyonları uygulanabilir.